İnsan gittiği her yerden gördükleri ve öğrendikleriyle değişmiş ve umuyorum ki gelişmiş olarak ayrılıyor. Bazen de ayrılamıyor. Avrupa’da yaşamanın bana öğrettiği sanırım en önemli şey ise artık klişeleşmiş “önemli olan nicelik değil niteliktir” sözünün önemi. (quality > quantity)
Bunun çok örneğini yaşadık. İnsan gurbette ilk önce seçici olmamayı öğreniyor mecburen. O kültüre ait olmadığın için market alışverişinde bile aslında seçeneklerin azalmış oluyor. Çevreni geride bıraktığın için gittiğin yerde arkadaş çevresi potansiyelin azalıyor. Daha az iş imkanı, daha az insan, daha az televizyon kanalı içinden tercih yapmayı öğreniyorsun. Bu tercihler başta yadırgansa da sonunda insana neyin gerçekten kıymetli olduğunu farkettiriyor. Çünkü aradığınız herşey olmadığı için, elinizdeki az seçenek arasında cebelleşirken asıl önceliklerinizi daha net belirlemek zorunda kalıyorsunuz.
Buna bir örnek de kişinin işine ve çalışmaya bakışı. Fransa’ya ilk gittiğimizde 6 haftadan başlayan yıllık izin, üzerine bizdeki kadar dini ve resmi tatil, haftalık 35-40 saat resmi çalışma sürelerini aklımız almamıştı. Meğer Avrupa’da racon buymuş. Amerika’dan ithal “modern kölelik” sistemine adapte olmuş biz Türk gençleri için bunu hazmetmek biraz zaman aldı.
Başta çok anlamadık “bu adamlar nasıl hala batmıyor?” diye. Sonra Euro bölgesindeki Yunanistan ve Portekiz krizleri ile doğu Avrupa’nın sefaletini görerek bu durumu sorguladık. Halbuki şöyle bir tablo var:
Bu tabloda bence açıkça görünüyor ki çok çalışmanın krizdeki ülkelere bir faydası yok. Fransa, Almanya, İsviçre başta olmak üzere birçok ülkeden çıkarttığım ders ise, asıl marifet çok çalışmak değil doğru çalışmak. Doğru ürünü doğru üretmek, doğru sistemi kurmak.
Çok klişedir ama çok da haklıymış. Nicelik değil, nitelik önemli. Yemek yerken, eğlenirken, arkadaş seçerken, gezerken, konuşurken, okurken, uyurken, ve bence günün en büyük kısmını kapladığı için en önemlisi de çalışırken…
Dolayısıyla çok çalışmayın, doğru çalışın. Verimli çalışın. Ya hakkını vererek çalışın ya da hiç çalışmayın.
Eğer sürekli günde 10 saatten, haftada 6 günden fazla çalışıyorsanız MUTLAKA birşeyi yanlış yapıyorsunuz demektir, ya işinizde ya da özel hayatınızda…
Bir yanıt yazın