Eğer bilgisayarınızda bol miktarda word, excel, powerpoint veya yazılım (java, html, js, css vs.) dosyası bulunduruyorsanız, az önce keşfettiğim Windows ayarına bayılacaksınız.
Haftalardır yavaşlıktan geberen bilgisayarım son olarak harddisk hatalarıyla isyan etmiş, format atıp herşeyi yeniden kurmama rağmen bir türlü kendine gelmemişti. Bugün bozulmakta olan harddiskimin arkasında gizlenen asıl failleri keşfettim.
Lafı çok uzatmayacağım. Öncelikle kabul edeyim ki harddiskimin bozuluyor olması hoş değil. Elbette bir şeyleri etkiliyor ve arada takılmalar yaratıyor olabilir. Fakat özellikle son günlerde abartarak yaşadığım sorunları sanıyorum iyimser bir adam olmam dolayısıyla “sadece harddisk’ten dolayı olmamalı” şeklinde yorumladım. Çünkü sorun yalnızca harddisk ise, yeni harddisk gelene kadar yandık demektir…
Öncelikle windows Görev Yöneticisini (task manager) açıp baktım. Orada Performans tabında Kaynak Yöneticisi (Resource Monitor) varmış. Meğer bu ekran bize her bilgiyi veriyormuş da haberim yokmuş. İşte buraya bakarken farkettim ki yeni formatlanmış, herşeyi baştan kurulmuş taptaze Windows’umda en büyük işlem yükünü Windows SearchIndexer.exe yaratıyormuş. Bu arkadaş, Windows’un kendi ayarları değiştirilmedikçe her tür dosyayı sürekli indexliyor, yetmezmiş gibi bir de word, excel, css, html, pdf vs. gibi bir çok dosyayı da üşenmeden içeriğiyle birlikte (!) indexlemeye kasıyormuş.
İşim gereği bilgisayarımda son 4 yılın bütün word, excel, pdf, php, css, html, js, txt dosyalarını saklıyorum. Tek tek çok az yer kaplayan bu dosyalardan yaklaşık 30 GB’lık bir klasörüm var. Kendimce yaptığım bu arşivleme hareketi meğer her yeni dosya ile Windows’a ayrı bir indexleme yükü bindiriyormuş… İşte yavaşlayan bilgisayarımın asıl faili de tam olarak buymuş.
Ahanda burada arkadaşın anlattığı şekilde bütün gereksiz içerik indexlemelerini kapattıktan, arşiv klasörlerimin hepsini indexlemenin dışında tuttuktan sonra bir anda bilgisayara bir ferahlık geldi. Sanırsınız harddisk bozuk falan değil, adeta fabrikadan yeni çıkmış 🙂
Eğer siz de benim gibi bilgisayarınızda milyon tane dosya tutuyorsanız, bunu mutlaka yapın derim.
Afiyet olsun.
Bir yanıt yazın