Tam Bağımsız Türkiye İçin Tam Bağımsız İran

BM Güvenlik konseyinin İran’a karşı yaptırım alma kararında ilginç bir sahne ortaya çıktı. Konseyde Türkiye ve Brezilya hayır, Lübnan çekimser oy kullanırken, yaptırımlar 12 oyla kabul edildi.

Yeni Dünya Düzeni’ne ilginç bir başkaldırış yöntemi var İran’ın. Dünya’da Ekonomik odaklar bu duruma kızgın, İslamofobik çevreler “İslam Cumhuriyeti” kavramından ve koyu “cihat” çağrılarından korkuyor, olaydan habersiz bir kesim de “atom bombası yapmasınlar” diye İran karşıtlığına destek veriyorlar.

Bizde ise İran; “komşumuz”, “din kardeşimiz”, “müttefikimiz” seçeneklerinden birisi dolayısıyla el üstünde tutuluyor. Az sonra açıklayacağım üzere ben ise bu seçeneklerin hepsini yalnızca iç politika malzemesi olarak yorumluyorum.

Yurtdışında yaşıyor olmanın avantajlarından birisi, bu tür konularda batının “demokrasi” anlayışının ne kadar kısır olduğunu görmek. Konuyu Avrupa’lı her kimle tartışırsanız tartışın ortak bir cevap alıyorsunuz: “İran nükleer silaha sahip olursa bize büyük tehdit oluşturur!” E iyi de Dünya’daki halihazırda nükleer silah sahibi 9 ülke kimseye tehdit değil mi? Yalnızca bu açıdan bile bakıldığında adil olan, herkesin nükleer silahı bırakmasıdır; İran’a uygulanacak yaptırımların ABD’ye de, Çin’e de, Kuzey Kore’ye de, İsrail’e de uygulanmasıdır.

Kişisel olarak politik görüşümün temeli “tam bağımsızlık“tır. Bunun iç politika kısmı konumuz değil. Fakat eğer doğru olan bir ülkenin “tam bağımsız” olması ise, bu kural her ülke için geçerli olmalıdır. Eşitlik, küresel adalet ve dünya barışı bunları gerektirir. Avrupa birliğinde Lüksemburg ile Fransa’nın hakları eşit sayılıyorsa, İran’ın da hakları aynı derecede tutulmalıdır. İran’ın tam bağımsızlığı için, nükleer enerji araştırması yapmasına da, takas anlaşmaları ile dünyanın öbür ucundaki Brezilya ile yakınlaşmasına da destek olunmalıdır.

Bugün komşumun iç meselelerine burnunu sokanlar dün olduğu gibi, yarın da tekrar benim kararlarıma burnunu sokma cüretini gösterebilecektir. Tam bağımsız Türkiye için: Tam bağımsız Brezilya, tam bağımsız İran!

Yorumlar

“Tam Bağımsız Türkiye İçin Tam Bağımsız İran” için 2 yanıt

  1. winstonsmith avatarı
    winstonsmith

    Bence dış politika, iç politikadan ayrı düşünülemez. Eğer ülkeyi halkına eziyet eden bir çete yönetmekteyse bağımsızlık da tehlikeli olur.

  2. aysun avatarı
    aysun

    Ben öncelikle tüm dünyanın İran hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünüyorum. 
    İran’ı müslüman bir ülke olarak değerlendirirken Şii olduklarını gözden kaçırıyoruz.Sünnilik ve Şiilik arasında çok ciddi ayrılıklar vardır.Bu açıdan bakarsak dünyadaki tek Şii ülke olan İran’ın, tüm müslüman ülkeler içinde tehdit oluşturabileceğini düşünülebiliriz.ABD ,İsrail ve Batı bu durumu islami güç ve birlik olarak değerlendiriyor ve bunun önüne geçebilme yollarını arıyorlar.BM güvenlik konseyinin İran’a karşı yaptırım kararını bunun en son örneği olarak görebiliriz.
    Tabiki bu ülkelerin hemen hepsi nükleer güce sahipken bir başka  ülkeye bu konuda yaptırım uygulama hakkını nerden buldukları islamofobi düşüncesini destekleyen bir yaklaşım.
    Bende bu konuda Ufuk’a katılıyorum. Dünya’nın tüm ülkeleri için yansız, tarafsız  ” Tam Bağımsızlık ” temel görüşümdür.
    Bir takım çıkarlar ve korkular doğrultusunda İran’a  yaptırım uygulanması, yarın birgün bu olayın benim ülkemin de başına gelebileceğinin bir sinyalidir.                                     
     

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir